Mokymosi veikla Portugalijoje

Dar kovo 8-15 dienomis, prieš pat karantino įvedimą mūsų šalyje, 3 Vilniaus r. Mickūnų vaikų lopšelio-darželio mokytojos bei įstaigos direktorė dalyvavo 4-ajame projekto Erasmus+ “My culture, your culture, our culture” partnerių susitikime, kuris vyko Almados mieste, Portugalijoje.

Susitikimas nebuvo tradiciškas, nes susitikime trūko dviejų valstybių atstovų: Graikijos ir Italijos, tačiau dalyvavo trijų likusių valstybių mokytojai iš Portugalijos, Lenkijos ir Lietuvos. Šio susitikimo tema – “Kultūros edukacija ir inovatyvumas – naujos strategijos ir metodikos”. viso vizito metu turėjome galimybę aktyviai dalyvauti Almados bendruomenės gyvenime, lankėmės viso lygio mokyklose, apžiūrėjome vidurinės, pagrindinės, pradinės mokyklų patalpas, dalyvavome vaikų veiklose.

Mokyklos administracija vadovauja keliems skyriams kartu su veiklos grupėmis, kurios yra atsakingos pvz. už socialiai remtinų šeimų įtraukimą į mokyklos gyvenimą, stipendijų skyrimą, mokyklos aprūpinimą reikalingiausiomis priemonėmis ir pan.. Mokyklų pastatai nėra arti vienas kito, tačiau organizacinė struktūra yra sudėliota taip, kad visi žino, kas kam yra atskaitingas, kas kokią sritį ar mokyklą kūruoja ir t.t., mums jų mokyklų valdymo struktūra pasirodė ne iš lengvųjų, todėl kildavo daug klausimų šia tema.

Mūsų įstaiga labiau bendradarbiauja su Almados ikimokyklinio ugdymo įstaiga, kurioje yra ugdomi vaikai nuo 3 iki 6 metų amžiaus, iš viso įstaigoje yra 4 grupės. Ši įstaiga yra maža, palyginus su šiame mieste esančiomis įstaigomis, tačiau šios įstaigos bendruomenė yra labai aktyvi ir sugeba į savo įstaigos veiklas sėkmingai įtraukti tėvus.

Visos grupės yra labai spalvotos, ant sienų iškabinta daug vaikų darbelių, spalvotų dekoracijų. Puošimo tendencija yra tokia, kad metų eigoje yra iškabinami vaikų darbeliai, pagal temas ir pagal mėnesius, vaikai daug laiko praleidžia lauke, nes tam leidžia oro sąlygos,tačiau aikštelėje nėra labai daug žalumos ar natūralios gamtos kampelių. Grupėse ugdoma labai skirtingų tautybių vaikai, kartais nemokančių portugalų kalbos, todėl mokytojos yra labai lanksčios organizuodamos edukacines veiklas, o šis projektas, kurį įgyvendiname kartu yra labai geras pagrindas perteikti mums jų regiono daugiakultūriškumą.

Vizito metu turėjome galimybę ne tik susipažinti su švietimo įstaigų veikla ir kasdienybe, bet taip pat dalyvavome edukacinėse išvykose, edukaciniuose užsiėmimuose, perteikiančiuose mums Portugalijos tradicijas bei kultūrą. Turėjome galimybę ne tik stebėti neapsakomo grožio Portugalijos kraštovaizdžius, bet ir degustuoti tradicinius jų virtuvės patiekalus. Tokio pobūdžio edukacinės išvykos praturtina žmogų visokeriopai.

Mokytojų atsiliepimai apie išvyką:

Mokytoja Katrina Baranovska:

Portugalija yra puiki šalis, ligi šiol nebuvau aplankiusi daug šalių, tačiau šią šalį norėtųsi aplankyti vėl ir vėl. Dar skrydžio metu pamačiau raudoną tiltą “Ponte 25 de Abril”, šis tiltas sujungia du miestus, kuriuose mes praleidome daugiausiai laiko, tai Almados miestą ir Lisaboną. Mūsų pagrindiniu vizito tikslu buvo susipažinti ne tik su švietimo sistema, bet ir pažinti šios šalies kultūrą bei tradicijas, o Portugalijos kultūra yra išties labai turtinga. Mane sužavėjo namų ir pastatų autentiškas dekoravimo būdas, kas mūsų šaliai nėra būdinga bei bendruomenių glaudus bendradarbiavimas vaikų gerovės labui.

Mokytoja Božena Naimovič:

Ši išvyka pateikė man labai dau gerosios patirties, ne tik stebint vaikų veiklas darželyje, bet taip pat ir įgyvendinant ar dalyvaujant edukacinėje veikloje viso vizito metu. Kaip darželio mokytojai man buvo įdomu pažiūrėti Portugalijos darželio veiklos galimybes ir būdus iš vidaus, tiek vaikai tiek mokytojai mus pasitiko labai šiltai ir gražiai. Net ir nemokėdami nei mūsų kalbos nei anglų kalbos, vaikai ir mokytojai norėjo bendrauti, uždavinėjo klausimus, domėjosi mūsų šalimi. Man labai patiko grupių išplanavimas ir dekoras, ypač įsiminė viena grupė ir joje vyraujantis ramus mikroklimatas. Vaikai, mokytojai ir tradicijų puoselėtojų bendruomenės nariai mums dainavo, šoko ir kvietė patiems išbandyti tradicinius liaudies žaidimus.
Projektui įgyvendinti finansinę paramą suteikė Europos Sąjunga. Straipsnyje atspindėtas dotacijos gavėjo požiūris, o NA ir Europos Komisija nėra atsakingi už pateikiamos informacijos turinį.

Mūsų kolegių iš Portugalijos paruošta medžiaga apie vizitą Almados mieste, Portugalijoje kovo 8-15 dienomis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *