Erasmus+ projekto partnerių susitikimas

Nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. Vilniaus r. Mickūnų vaikų vaikų lopšelis-darželis kartu su kitomis ikimokyklinio ugdymo įstaigomis iš Graikijos, Portugalijos, Lenkijos ir Italijos įgyvendina tarptautinį Erasmus+ partnerysčių projektą „My culture, your culture, our culture“, šio projekto pagrindinė idėja ir tikslas sustiprinti šalių bendrystę bei gilinti visos įstaigos bendruomenės žinias apie Europos tautų panašumus ir skirtumus, projektas skirtas visai įstaigos bendruomenei, tame tarpe  vaikams, mokytojams bei tėvams. Projekto įgyvendinimo metu akcentuojamas yra muziejų edukacinis įnašas į vaikų pažinimo kompetenciją, dalyvavims edukaciniuose užsiėmimuose, muziejaus kampelio kūrimas įstaigos patalpose, domėjimasis savo krašto istorija, bendraujant su seneliais, analizuojant senas nuotraukas bei organizuojant išvykas po gražiausius mūsų krašto kampelius, tuo pačiu įgyvendinant projekto užduotis, dalijantis savo patirtimi ir naujais išgyvenimais su partnerinėmis mokyklomis, bendraujant konferencijose Skype programėlės pagalba.

Mūsų įstaigos mokytojai jau turėjo galimybę dalyvauti pirmame partnerių susitikime Graikijoje, Trikalos mieste, kur bandėme pažinti Graikijos kultūrą, dalyvaujant ikimokyklinio ugdymo įstaigos gyvenime, birželio 24-29 dienomis partnerių susitikimas vyko Lietuvoje, svečius pasitikome Vilniaus r. Mickūnų vaikų lopšelyje-darželyje.

Jau įpusėjome projekto įgyvendinimą, todėl šis susitikimas Lietuvoje buvo ir darbinis ir pažintinis, nes vyko konferencijos, kurių metu dalijomės pasiektais rezultatais, aptarinėjome apie projekto metu atsiradusių iššūkių sprendimo galimybes, teikėme pranešimus apie mūsų šalies edukacinės sistemos modelius, bei dalijomės praktinėmis žiniomis apie naujuosius internetinius įrankius, kurie padėda priartinti ir iš kitos pusės pažvelgti į ugdymosi procesą, štai pavyzdžiui mūsų įstaigos mokytojai pristatė pristatymų kūrimo platformą www.prezi.com, kurios dėka kūriami pristatymai įgauna visai kitą atspalvį ir formą, Graikijos atstovai pristatė www.kizoa.com platformą, kurios dėka galima lengvai sukurti filmukus bei nuotraukų prezentacijas, taipogi pristatyta buvo platforma www.storyjumper.com, kurios dėka gali būti sukurtos elektroninės knygos ir kurią gan lengvai ir greitai gali išbandyti tiek vaikai tiek mokytojai.

Apsilankydami Vilniaus r. Mickūnų vaikų lopšelyje-darželyje svečiai buvo pasitikti mūsų vaikų ir mokytojų. Pasiruošimas šiai dienai mūsų įstaigoje vyko ilgą laiką, visa įstagos bendruomenė buvo įtraukta į svečių pasitikimo renginio bei programos kūrimo procesą ir rezultatas buvo daugiau negu puikus. Vaikai kartu su mokytojais pristatė visiems susirinkusiems šalių partnerių tradicinius šokius, dainas arba žaidimus, pasisveikino jų gimtąja kalba, bei kvietė svečius dalyvauti kartu su jais pasirodymuose. Mūsų įstaiga yra išskirtine tuo, kad ją lanko lenkų tautinės mažumos vaikai, todėl mes, viso projekto metu atliekame dvigubas užduotis,  reprezentuojant dvi kultūras: lenkų ir lietuvių, tai parodėme ir koncerto metu.

Visos kartu praleistos savaitės metu stengėmės parodyti svečiams iš užsienio šalių tai, kas priartintų juos prie mūsų tradicijų, kultūros bei istorijos pažinimo, dalyvavome muziejų bei benduromenių  ruoštose edukacinėse programose. Vinco Mykolaičio Putino memorialiniame bute-muziejuje kūrėme eiles, Lietuvos liaudies buities muziejuje susipažinome artimiau su Lietuvos regiono skirtumais bei mūsų protėvių gyvenimo sąlygomis ir buitimi, Senolių kaime klausėmė Lietuvos liaudies dainų, kartu žaidėme žaidimus, šokome ratelius, dirbome buities darbus, kepėme duoną, kūrėme vilnos paveikslus bei ragavome tradicinius lietuviškus patiekalus.

Atstovaujame Vilniaus rajono savivaldybę, todėl turėjome progą susitikti su mūsų Vilniaus rajono savivaldybės Mere Marija Rekst, bei Švietimo skyriaus vedėja Sofija Segen, susitikimo metu svečiai turėjo daug klausimų, apie švietimo situaciją bei kasdienybę Vilniaus rajone, pasidalino savo šalies patirtimi, mokytojų darbo sunkumais ir iššūkiais jų šalyse bei jų darbo sąlygomis.

Susitikimo savaitė Lietuvoje praėjo labai greitai, ir netgi nežiūrint į nuovargį, mokytojams nedingo šypsenos nuo veidų, mes tikimės, kad pripildėme mūsų partnerių žinių bagažą dideliu kieku informacijos apie Lietuvą, jos daugiakultūriškumą, jos tradicijas, kalbą, istoriją bei mūsų darbo kasdienybę ikimokyklinio ugdymo įstaigose.

Labai džiaugiamės turėdami galimybę būti šio projekto dalimi, o dar labiau džiaugiamės galimybe pliesti savo draugų ratą, iš kurių semiamės naujų idėjų, žinių ir patirčių.     

Šiam projekto įgyvendinimui finansinę paramą suteikė Europos Sąjunga. Straipsnyje atspindėtas Dotacijos gavėjo požiūris, o NA ir Europos Komisija nėra atsakingi už pateikiamos nformacijos turinį.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *